Українська кухня

 
 

Українська кухня




Чим шокує іноземців українська кухня

 

В українській національній кухні є страви, які шокують більшість іноземців

Depositphotos

І в українській національній кухні є страви, які шокують більшість іноземців

Багато хто з нас не розуміють, як це французи можуть їсти жаб, а китайці — коників. Однак і в українській національній кухні є страви, які шокують більшість іноземців.

Холодець 

 

 

І європейці, й азіати, і американці просто не в змозі зрозуміти, навіщо зварений м'ясний бульйон остуджувати і перетворювати в желе, не забувши обов'язково додати туди свинячі ніжки, та ще потім їсти його з хріном. М'ясо і желе — для більшості іноземців поняття несумісні. Бульйон вони можуть уявити собі тільки гарячим.

Гречана каша з грибами 

 

 

Крім країн пострадянського простору і Польщі, гречану кашу їдять ще у Кореї та Японії. А ось в Індії гречку додають у різні страви, але не варять з неї каші. А жителі Заходу не те що гречаної каші не їдять — вони взагалі не розуміють, як у кашу можна додавати гриби! І можуть навіть подумати, що ви хочете таким чином отруїти гостя... Тому іноземця краще таким блюдом взагалі не пригощати.

Вінегрет 

 

 

Взагалі-то різного роду салатами іноземців не здивуєш. Та й придумали більшість з них зовсім не у нас, а в Європі. Взяти хоча б класичний «олів'є»... Але ось вінегрет для чужинців — це щось! Для початку гість буде сумніватися в тому, відварені в ньому овочі, а потім — питати, навіщо всі інгредієнти так дрібно нашинковали.

Оселедець під шубою 

 

 

Ця страва шокує іноземців просто «диким» поєднанням продуктів. Спочатку багато хто взагалі боїться його скоштувати. До того ж, китайцям може не подобатися надлишок у страві майонезу, європейцям — дрібно натертих овочів, а американців налякає «сира» риба, то є оселедець.

Деруни 

 

 

Взагалі-то страва народилася в Білорусі, але і в Україні вона досить популярна. Насправді це просто картопляні млинці. Смачно і недорого. Але ось іноземці, як правило, відносяться до картопляних дерунів з підозрою.

Пироги з капустою 

 

Самі їдять пироги скрізь. Але ось білокачанна капуста в якості начинки — це чисто пострадянське «ноу-хау». Швидше за все, іноземець просто відмовиться їсти такі пиріжки, і ви його ніколи на це не умовите.

Кисіль 

 

 

Навіть для нас самих кисіль не то напій, не то десерт. А вже іноземців він взагалі геть дезорієнтує. Чи то желе, чи то морс. Вони ще більш-менш нормально сприймають кисіль, якщо його подають в чашці. Правда, зазвичай просять розбавити.

Украї́нська ку́хня — характерний стиль приготування їжі, практика і традиції, які пов'язані з українською культурою, кулінарне мистецтво українців.

В українській кухні дуже багато продуктів зазнають складної теплової обробки — спочатку їх обсмажують або варять, а потім тушкують або запікають.[1] Це є найбільш відмітною рисою технології української кухні.[2] Складна теплова обробка дає змогу зберегти аромат страв і надає їм соковитості. Велику кількість страв (крученики, завиванці, фарширована птиця й овочі, шпиговане салом і часником м'ясо) готують у шпигованому і начинюваному вигляді.[3] Особливо смачні і корисні комбіновані страви з м'яса та овочів — голубці з м'ясом, крученики волинські, яловичина шпигована з буряками і тд.[2] Українські стравивідомі своєю різноманітністю та високими смаковими якостями. Українська кухня нараховує сотні рецептів: борщі й пампушкипаляниці й галушки, грибна юшка, грибний соус, банушвареники й ковбасипечені та напої з фруктів і меду, відомі далеко за межами України. Деякі страви мають багатовікову історію, як-от, український борщ. Уже в період трипільської культури (5-6 тисяч років тому), яку сприйняли східні слов'яни, населення Правобережної України вирощувало зернові культури — пшеницюячмінь і просо.[3]

Багато особливостей української кухні були обумовлені способом життя народу, переважна більшість якого займалась важкою хліборобською працею. Щоб виконувати важку працю, людям була потрібна ситна, калорійна їжа. Тому для української кухні характерні страви, що багаті і на білки, і на жири, і на вуглеводи. Примхи ж національного характеру вимагали, аби ця їжа була смачною. Саме тому для більшості страв характерний складний набір компонентів (так, у борщі їх нараховується до 20), а також комбінування декількох способів теплової обробки продуктів.

В XIX столітті в Україні дуже широко поширюється картопля, що використовується для приготування перших та других страв й гарнірів до рибних та м'ясних страв. Цей овоч став в Україні «другим хлібом»[4] і знайшов широке застосування — практично всі перші страви починають готуватися з картоплею, заміняючи нею традиційну городину - пастернак, ріпу.

Кожному з етнографічних районів України властиві свої особливості кухні, зумовлені історичними особливостями та традиціями.

Багато страв української кухні — борщі, вареники, сирники, м'ясо шпиговане салом, фарширована риба та ін. — дістали загальне визнання російського населення.[2]Страви української кухні, особливо з картоплі, мають багато спільного також і з стравами білоруської кухні.[2]

Чимало українських страв за назвами й складом мають багато спільного із стравами західних слов'ян.[2]

1Характерні ознаки

2Перші страви. Борщ

3Сало

4Сметана

5М'ясо і риба

6Борошняні страви

7Кльоцки

8Пампушки з часником

9Печеня

10Шкварки

11Деруни

12Кров'янка

13Домашня ковбаса

14Голубці

15Безалкогольні напої

16Алкогольні напої

17Див. також

18Примітки

19Джерела

20Посилання

Характерні ознаки

Для української кухні характерним є :

Значне вживання страв з борошна та круп, зокрема виробів із вкислого житнього й пшеничного борошна, пирогів, короваїв, калачів, а також із прісного тіста: вареників, галушок, млинців, киселів, каш, а також хліба з маком і медом.

Переважання варіння і тушкування над смаженнямсоління — над коптінням.

Складна теплова обробка продуктів для приготування других страв. Характерна подвійна обробка (відварити, потім протушити чи підсмажити, або трохи підсмажити, потім протушити).

Особливими безалкогольними і алкогольними напоями української кухні є меди, кваси, збитні, узвари. Горілка з'явилася у XV ст.

Нарізне вживання овочів, а не їх подрібнених сумішей у вигляді салатіввінегретів. Салати й вінегрети — пізнє запозичення в XIX ст. із Західної Європи.

Смакова різноманітність страв і продуктів в українській кухні досягається поєднанням різних видів теплової обробки, використанням різних жирів і вживанням локальних традиційних прянощів, таких як цибулячасникхрінкріппетрушкакминчебрець та інші. Чорний перецькардамонгвоздикакориця — пізні запозичення з XVI—XVII ст.

Щоденне вживання рідких гарячих перших страв: спочатку вариво із зіллям, пізніше борщі, зупи, холодники, куліші та інші, що базуються переважно на рослинній основі.

Широке вживання свинини і сала.

Широке вживання сметани та іншого набілу

Широке вживання олії, насамперед соняшникової.

Широке використання яєць.

Перші страви. Борщ

Борщ з пампушками

Борщ

Серед них головне місце займає борщ, рецептура якого нараховує велику кількість рецептів: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський тощо. До того ж, кожна господиня готує борщ за своїм особливим рецептом. Це традиційна українська страва, яку їли бодай не щодня та подавали і на вечорницях, і на весіллі. Добре приготований у печі борщ не приїдався, а другого дня був навіть смачнішим, ніж першого.

На Поліссі борщ здавна вважався символом родини, адже усі складники, вмліваючи у глиняному горщику, передають свої смаки одне одному, і утворюють неповторну смакову гаму. Перш ніж подати на стіл — господиня «затирала» борщ, тобто розтовкувала у ковганці внутрішній жир з сіллю та часником. У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще пара йшла. Українці вірили, що то не просто пара, а духи предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали, щоб допомагати їм. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним — вважалося за неповагу. У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Коли не було посту — клали ще й добрячу ложку сметани.

Не менш популярні в Україні також капуснякрозсольникзелений борщ та солянка. Багато страв, які раніше вважали традиційними і широко використовували, тепер почали забувати — це, наприклад, кулешілемішкишпундра тощо.

Сало

Достаток сала вважається в народі ознакою справжнього добробуту.

Сало вживають як самостійну їжу, головним чином, в сирому, запеченому вигляді, у вигляді шкварок або у вигляді різної приправи і жирової основи різних страв. Така увага до свинини поріднює українську кухню з кухнями західних слов'ян і угорців та білорусів. Сало їдять не тільки сире, солоне, варене, копчене і смажене, на ньому не тільки готують, але ним шпигують інше м'ясо, де сало відсутнє. Сало також використовують для засмажування чи затовкування рідких страв: борщів, капусняків, юшок. Його використовують навіть у солодких стравах, поєднуючи з цукром або патокою.

Сало було одним з найважливіших продуктів тривалого зберігання, а також таким, який вживався у подорожах та під час обіду у робочий день як джерело енергії — хліба, сала та цибулини було досить для цілого дня важкої праці.

Сметана

Важливий соус або компонент багатьох страв. Характерним є використання сметани не лише у солодких та борошняних стравах — варениках, сирниках, млинцях, з творогом та ін., але й як важливої частки перших та других страв — борщу (і червоного, і зеленого), супів, голубців, фаршованого перцю, зраз, молодої картоплі та ін.

М'ясо і риба

Тушкована курка з овочами та картопляним пюре

З м'ясних продуктів використовується в першу чергу свинина, потім — яловичина і птиця. М'ясо споживається у різному вигляді, найчастіше смажене і тушковане. М'ясна кулінарія завжди була в Україні на високому рівні. Популярні і такі страви, як голубці, печеня по-домашньому, українські битки, шпигована часником та салом буженина, тушкована з капустою і салом, свинина, бігоскрученикизавиванці, фарширована птиця. Особливо смачні характерні для України страви з м'яса, що готуються в череп'яних горщиках. Взагалі для української кухні характерно широко використовувати м'ясо для приготування і перших, і других страв.

Здавна важливе місце в харчуванні українців займає риба. Улюблені страви — карась, запечений у сметані, щукатушкована з хроном, короп, тушкований з цибулею в сметані, судак, запечений із грибами й раками, рибні крученики, короп, фарширований грибами і гречаною кашею тощо. Активно використовується морська риба та інші дари моря.

Борошняні страви

Вареники

Вареники з картоплею помащені шкварками

Постійно присутні в українському меню найрізноманітніші борошняні страви: вареники,галушкимлинціналисники, бабки, кльоцкидеруни (тертюхи), зразипалюшки.

Ну а про українську випічку годі й говорити: паскитістечкапироги та пиріжки — солоні чи солодкі: із тіста пісочного, листкового, дріжджового, здобного тощо. З начинкоюнайрізноманітнішою: з кашею, маком, м'ясом, капустоюсиром.

Популярні різні кашіпшонянагречанагарбузова; робляться каші з борошна: гречаного та кукурудзяного, які їдять з молокомсметаною чи соняшниковою олією із смаженою цибулею, навіть з бринзою, такі як баношлемішка і мамалига.

Вареники — майже завжди страва ритуальна. Колись їх їли лише на свята. Вареники, зокрема зроблені на пару, страва переважно святкова, бо сам процес приготування вимагає неабиякої кулінарної вправності. Особливої слави зажили вареники з сиром у сметані, вареники з маком, вишнями та чорницями, политі медом. Простіший варіант називається «лінивими» варениками. Вони робляться з тіста, перемішаного разом з начинкою і варяться у казані.

Вареники вважаються, нарівні з борщем, найтиповішою стравою в української національної кухні. І так уже вони полюбились народу, що не лише оспівав він їх у піснях, а й відвів панівне місце у значних обрядах.

Широко представлені в українській кухні солодкі страви, для приготування яких використовуються фруктимедмакгоріхи тощо.

Кльоцки

Страва, що готувалася аналогічно галушкам, але з доповнювачами. Прісне тісто замішували з м'ятою вареною картоплею, свіжим кисломолочним сиром, виробляли кульки й варили їх в окропі, юшці чи молоці, поки ті не спливали. В Україні існує багато різновидів кльоцків. У кожного регіону свої особливості у їх приготуванні, різні види начинок. Кльоцки бувають з картоплею, сиром, кашею. Але найчастіше готують кльоцки саме з картопляною начинкою.

Ця страва української кухні є дуже поживною і відноситься до найбільш старовинних. Історія походження кльоцків дуже цікава. Вибір цієї страви обумовлений наявністю тяжкої фізичної роботи у періоди її створення, тому що у селян не залишалося сил на приготування більш складних страв. З часом технологія приготування кьоцків змінювалася, адже раніше від тіста відщіпували невеликі шматочки і кидали їх у воду. І тільки пізніше почали готувати різних видів кльоцків. Вони могли бути з м’ясними начинками, смачними підливками з м’ясом і салом, а також без додавання інших інгредієнтів крім тіста та бульйона.

Пампушки з часником

Це маленькі пухкі булочки, які готуються з житнього чи пшеничного тіста, перед подачею на стіл обов'язково затовкуються часником. Подаються зазвичай до борщу.

Пампушки

Печеня

Друга страва з м'яса та картоплі, без якої не обходились жодні вечорниці. Готувалася зазвичай з м'ясом, чим зажила собі всенародної любові. Також існує печеня з грибами.

Шкварки

Шкварки - це засмажені шматочки сала, які використовують для приправляння вареників, страв з круп та картоплі, у приготуванні страв. На столі вони завжди вважались делікатесом. Готувались у горщику з додаванням цибулі, подавались головним чином до кров'янки, дерунів та різноманітних каш або просто з хлібом.

Деруни[ред. | ред. код]

Деруни зі сметаною

Вони ж тертюхи, картопляні пляцки (Зах. Україна), дранікі (Білорусь), брамборакі (Чехія). Простіше — картопляні млинці, власне, від способу приготування яких (тертої, а в деяких регіонах кажуть — дертої, картоплі) й походить назва деруни. Деруни зі сметаною є традиційною частиною святкового столу на Благовіщення. У традиційній українській кухні деруни споживали найчастіше у неділю — на сніданок або вечерю. До столу подають з цибулею та шкварками. До дерунів пасує сметана чи ряжанка.

Кров'янка

Kaszanka (Польща), Boudin noir (Франція), black pudding (Шотландія), morcilla (Іспанія) та чимало інших назв свідчать про певну пристрасть європейських і не лише європейських народів до кров'яної ковбаси. Подається з цибулею та шкварками. До слова сказати, кров'янка — одна з небагатьох страв, яка витримала тиск релігійної заборони і виграла у досить нерівній боротьбі. Історично склалось так, що заборона споживання крові в Україні ігнорувалася і традиційна національна поживна й корисна страва — кров'янка дійшла до наших днів.

Домашня ковбаса

Є найпоширенішим видом ковбас, які виготовляють в домашніх умовах із свинини. Готується із спеціально почищених та помитих свинячих кишок, які заповнюють фаршем із нарізаного шматочками м'яса з салом урізних пропорціях. Приправами для домашньої ковбаси, залежно від рецепту, є мелений чорний перецьчасникгірчицякминялівець. Після начиняння кінці кишок звязують, а потім підварюють та запікають у печі на пательні.

Ковбаси, зазвичай, робили перед Різдвом, Великоднем, і вони були обов'язковою й почесною стравою на святковому столі. В традиційній українській кухні це страва, яку робили переважно про запас. Для тривалого зберігання ковбасу складали у горщики, заливали смальцем і ставили у прохолодне місце.

Голубці

Голубці

Голубці названі на честь голубів — птахів, що символізують творчу силу вогню. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині. Голубці готуються із капустяного листя, що начиняється сумішшю із пшона (пізніше — рису), м'яса, подрібненої моркви, цибулі та прянощів. Найбільше смакують зі сметаною або поливкої з грибами.

Безалкогольні напої

З напоїв для української кухні характерні молочні, особливо користується популярністю пряжене молоко, кисляк та ряжанка. Одним з улюблених напоїв є також узвар — відвар із сухофруктів, який влітку часто заміняють компотом. Ну і з давніх-давен в Україні царюють кваси: хлібний — з сухарів, фруктовий — із дичок — сирівець, а також борошняний, як-от ціберей. А такі напої як чай та кава давно стали повсякденністю на усій території України.

Алкогольні напої

Протягом багатьох віків медовуха залишалася єдиним хмільним напоєм у східних слов'ян. Для своїх потреб його варили домашнім способом у великих глиняних посудинах — корчагах, для продажу — у броварах, і потім зброджували. Серед ремісників впродовж до XVII ст. найповажнішою була професія медовара та пізніше бровара. З розвитком торгівлі та харчових технологій культурним атрибутом святкового застілля стали алкогольні напої — різноманітні горілки, коньяки, вина, міцні настоянки. Багато рецептів напоїв відомі українцям з давніх давен. Із великого різноманіття легендарних українських горілок особливо вирізняється медова горілка з перцем, в якій поєдналися суперечливі смаки, що втілюють багатогранність і непередбачуваність самого життя — гіркість перцю, медовий смак і запашний аромат диких трав. Не позабуті калганівкаспотикач, широкий спектр самогонів.

Завдяки сприятливим природним умовам, на теренах України здавна практикувалося виноробство. З давніх-давен ним займалися грецькі колоністи, а в наші часи кримські та одеські вина, закарпатські коньяки відомі в усьому світі.

 



Создан 23 сен 2018



 
Пользовательского поиска
AVTOINDEX.COM Автомагазин Автогарант
Просмотреть Автошкола Константа-ГС на карте большего размера Всеукраїнський сайт безкоштовної реклами белый каталог сайтов Автомобили - каталог сайтов фирм и компаний, Киев
ERA.COM.UA
интернет портал
Размещено на Start.Crimea.UA Украинский портАл МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
Directrix.ru - рейтинг, каталог сайтов AVTOINDEX.COM Автомобили - каталог сайтов фирм и компаний, Киев - Каталог компаний, фирм и веб-сайтов Украины, Киев. Добавить сайт в каталог Автошколы, Автомобили, Киев. Каталог сайтов femina.com.ua Украинский портАл Автошкола Спойлер Сайты недвижимости. Каталог недвижимости Бест Риэлти. Добавить сайт, ссылку, ресурс, URL. Обмен ссылками Аренда квартиры в Киеве Агентство недвижимости в Киеве Kiev apartments for rent Снять квартиру в Киеве. Сдам квартиру в Киеве. Долгосрочная аренда квартир Киев. Договор аренды, типовой образец. Квартиры в Киеве посуточно Гостиницы Киева белый каталог сайтов - рейтинг Каталог лучших сайтов, добавить свой сайт. только интересные сайты! > Украинский каталог сайтов Каталог сайтов OpenLinks.RU Украина онлайнСамый большой каталог сайтовАвтошкола Спойлер в Киеве ДДО Украины Каталог сайтов на http://www.globalmarket.com.ua/
AVTOINDEX.COM Веб-справка - каталог сайтов Era.com.ua - Украинский портал Украинский образовательный портал «Репетитор». Учеба, курсы, репетиторы, тренеры, школы Украины. ЗНО, ВУЗы, рефераты. Каталог Крымского Театра Кукол Автошколы Украины Кредитка